Sollicitatietips van Sherline – bereid je voor op deze vragen

Elk sollicitatiegesprek is anders, maar elke werkgever wil graag weten wat voor persoon je bent. Daarom stellen ze tijdens een sollicitatiegesprek vaak een aantal open of ‘lastige’ vragen. Het is verstandig om je vooraf voor te bereiden op deze veelgestelde vragen:

  Zou je iets over jezelf willen vertellen?
Deze vraag wordt vaak wordt vaak gesteld om te zien hoe jouw communicatievaardigheden zijn en hoe je jezelf presenteert. Het is daarbij belangrijk dat je vooral jezelf blijft en datgene naar voren brengt wat van toepassing is op de functie waar je naar solliciteert.

Waarom zou je hier willen werken?
Met andere woorden: wat weet je eigenlijk al over het bedrijf? Laat in je antwoord merken dat je je hebt verdiept in de organisatie en geef aan waarom je er graag zou willen werken.

Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
Om deze vraag te beantwoorden heb je die punten uit je cv nodig die bij deze baan van toepassing zijn, licht ze kort toe.

Zou je een aantal goede en slechte eigenschappen van jezelf kunnen benoemen?
Een interviewer stelt vaak deze vraag omdat hij/zij wil weten hoe goed je jezelf kent en op welke vlakken je jezelf wilt ontwikkelen. Geef vooral voorbeelden die momenten beschrijven waarin je jouw kwaliteiten kon laten gelden en geef ook een eerlijk voorbeeld van iets waar je (nog) niet zo goed in bent.

 Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Bij deze vraag let de werkgever op jouw toekomstbeeld. Antwoorden zoals jezelf verder ontwikkelen en groeien in jouw vakgebied, daar worden mensen heel blij van. Houd je antwoord concreet, werk gerelateerd en vooral realistisch.

Waarom zit er een gat in je cv?
Heb je een tijdje niet gewerkt of kon je werken niet combineren met je studie? Meestal wordt deze vraag als “lastig” of “minder leuk” ervaren. Leg gewoon eerlijk uit waarom er een gat in je cv zit, dit hoeft namelijk niet nadelig te zijn voor het sollicitatiegesprek

Wij zien dat je maar kort bij je vorige baan hebt gewerkt, waarom is dat?
Bij het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk dat je je vorige werkgever niet zwart gaat maken. Dat schept de verwachting dat je vaker slecht praat over je bazen en dat is een echte “deal breaker”.

Waarom heb je dat diploma niet gehaald?
Een studie of opleiding niet afronden gebeurt vaak met een reden. Leg daarom eerlijk uit wat er is gebeurd en vertel vooral ook wat je daarna hebt gedaan (zoals direct aan het werk gegaan of een volgende opleiding gevolgd).

Naast het voorbereiden van bovenstaande vragen is het ook goed om zelf een aantal vragen te bedenken. Daar vertel ik je de volgende keer meer over!

Dit artikel is geschreven door:

Sherline Godvriend

Intercedente bij De Flexwinkel. Geeft graag tips aan werkzoekenden en streeft ernaar om kandidaten aan een goed passende baan te helpen.