De WAB, wat betekent dat voor jou?

Vanaf 1 januari 2020 is de WAB in werking gegaan. WAB staat voor Wet Arbeidsmarkt in Balans. Met deze wet wil de overheid de positie van flexwerkers verbeteren. Wat voor gevolgen heeft de WAB voor jou? In dit artikel behandelen we de belangrijkste punten voor jou.

Oproepcontract

Heb jij een oproepcontract, waarbij je geen vaste uren hebt en komt werken als jouw opdrachtgever je inplant? Dan mag je een dienst afslaan als deze minder dan 4 kalenderdagen van tevoren aan jou wordt doorgegeven (je mag hem natuurlijk ook gewoon gaan werken, aan jou de keus!). Wordt een dienst waarvoor jij staat ingepland korter dan 4 kalenderdagen van tevoren weer ingetrokken? Dan hou je recht op betaling van de uren die je ingepland was. Dat geldt ook als de tijden van je dienst korter dan 4 dagen van tevoren wordt aangepast. Je houdt dan ook recht op uren die zijn weggevallen.

Transitievergoeding

Als je zonder werk komt te zitten omdat je opdracht op houdt is dat erg vervelend. Als dit jou overkomt heb je recht op een transitievergoeding: een eenmalig bedrag dat je uitbetaald krijgt als het werk stopt. Deze transitievergoeding begint zich al op te bouwen vanaf je eerste werkdag. Hoe langer je werkt, hoe hoger de vergoeding wordt. Natuurlijk zullen we er bij De Flexwinkel alles aan doen om jou aan het werk te helpen bij een andere opdrachtgever. Als we daar in slagen vervalt het recht op de transitievergoeding. Je hebt geen recht op transitievergoeding als je op eigen verzoek of verwijtbaar niet meer bij je opdrachtgever kunt werken. Ook als je een aanbod op werk afslaat vervalt dit recht.

Aanbod vaste uren

Werk je langer dan een jaar voor De Flexwinkel? Dan heb je recht op een aanstelling met een vast aantal uren. Wij zullen jou na het eerste jaar een aanbod doen voor het gemiddelde aantal uren dat je per periode bij ons hebt gewerkt. Jij beslist zelf of je van dit aanbod gebruik maakt. Als je van dit aanbod gebruik maakt horen daar ook plichten bij: je kan als je vast uren hebt een ingeroosterde dienst bijvoorbeeld niet meer afslaan. Je kan dus kiezen wat bij jou past: Wij doen het aanbod, jij beslist!