Sollicitatietips van Sherline – Non-verbale communicatie

Een belangrijk moment in de zoektocht naar een baan is het sollicitatiegesprek. De inhoud van het sollicitatiegesprek is niet het enige wat belangrijk is, de non-verbale communicatie is net zo belangrijk. Non-verbale communicatie is eigenlijk wat je overbrengt zonder woorden. Tijdens een gesprek brengen we ongeveer 55% over via non-verbale communicatie en hiervan is 70% lichaamstaal!

Ik geef je daarom graag wat tips over hoe je non-verbale communicatie op een goede manier kunt inzetten tijdens jouw sollicitatiegesprek:

   Zorg er allereerst voor dat je op tijd bent: te laat komen op een sollicitatiegesprek om wat voor reden dan ook is uit den boze en suggereert een ongemotiveerde houding.
   Geef nooit een slap handje. Geef een stevige handdruk (of in deze Corona tijd een zelfverzekerde “elbow bumb”) Niet te hard natuurlijk! ??
   Maak oogcontact met de persoon die je interviewt en knik af en toe in het gesprek, zodat duidelijk is dat je actief deelneemt aan het gesprek. ?
   Ga nooit onderuitgezakt zitten of hangen in je stoel, want dat kan ongeïnteresseerd overkomen. Sta en zit rechtop en neem een open houding aan.
   Kies gepaste kleding uit. Of je nu bij een formeel of informeel bedrijf op gesprek gaat, een verzorgde uitstraling is bij elke organisatie belangrijk! De kleding die je draagt, zegt iets over jou als persoon en is gelijk ook de eerste indruk. Zorg ervoor dat deze goed is.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Uiteraard zijn er nog veel meer dingen belangrijk tijdens een sollicitatie, die behandel ik de volgende keer.

Alvast veel succes bij je sollicitatiegesprek!

Dit artikel is geschreven door:

Sherline Godvriend

Intercedente bij De Flexwinkel. Geeft graag tips aan werkzoekenden en streeft ernaar om kandidaten aan een goed passende baan te helpen.